Waarom zachte lenzen? De voordelen en nadelen van zachte lenzen op een rijtje - Contactlenzen.nl - Contactlenzen.nl
De voordelen op een rijtje

Waarom kiezen voor zachte lenzen?

Comfort, dat is het eerste waar de meeste mensen aan denken als je vraagt: waarom kiezen voor zachte lenzen? Ondanks dat moderne lensmaterialen voor harde lenzen ook erg veel comfort geven, is het vaak aan het begin wel even wennen. Bij zachte lenzen gaat dit bijna vanzelf. Je voelt niet of nauwelijks dat je lenzen draagt wanneer je ze voor het eerst in doet. Dat is natuurlijk heel erg fijn! Maar er zijn nog wel meer voordelen te bedenken als het gaat om zachte lenzen. We zetten ze voor je op een rijtje:

1. De keuze is reuze

Zachte lenzen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Er zijn zogenaamde disposables, lenzen die in massaproductie worden gemaakt, maar er zijn ook vele soorten maatwerklenzen te koop. Wat voor jou het beste is hangt van meerdere factoren af. Als eerst je sterkte en de vorm van je oog. Maar bijvoorbeeld ook je gevoeligheid voor bepaalde lensmaterialen en het geld dat je aan je lenzen wilt of kunt besteden. Disposables zijn goedkoper dan maatwerk lenzen, maar soms is maatwerk noodzakelijk voor jouw ogen om echt scherp en comfortabel te kunnen zien. Jouw contactlensspecialist kan dit, aan de hand van je oogonderzoek, samen met jou bespreken.

2. Zeer scherp zicht

Eigenlijk heb je met alle lenzen scherp zicht, zo lang de lens maar goed past bij je oog. Dit geldt ook voor alle zachte lenzen. Sommige mensen vinden het zicht met zachte lenzen minder prettig omdat het beeld wat kan schuiven wanneer je knippert. De lens kan door je ooglid wat vervormen als deze er overheen glijdt. Maar bij goed aangemeten lenzen zou dit geen enkel probleem moeten zijn. 

3. Comfort

Als het gaat om comfort, dan zijn zachte lenzen toch wel perfect. Over het algemeen vinden mensen zachte lenzen comfortabeler dan harde lenzen.

4. Keuze uit draagtijd

Waar harde lenzen altijd een langere tijd meegaan, hebben zachte lenzen een korte draagtijd. Maandlenzen en daglenzen zijn de meest voorkomende soorten. Maar er zijn ook zachte lenzen die je drie maanden kunt dragen. 

5. Bijna voor elk oog geschikt

Op het gebied van zachte contactlenzen is heel erg veel mogelijk. Ook als je een cilinder nodig hebt, of leesondersteuning kunnen zachte lenzen iets voor jou zijn. Zelfs een combinatie van die twee is mogelijk.